10.2.07

De fútbol e política

Hai uns días desaiunábamos cun artigo do xogador do Barça Oleguer opinando sobre o caso De Juana Chaos e facendo diversas consideracións sobre o Estado de Dereito. E xa tiñamos a polémica montada. Certamente non entendo onde está o problema, ou é que os futbolistas non teñen o mesmo dereito que as demáis persoas a expresar a súa opinión? Eu entendo que sí, aínda que ideolóxicamente non coincida moito coas opinións do futbolista.


Non é, ademáis, a primeira vez que este xogador catalán se posiciona sobre temas políticos. Xa o fixo no seu libro, 'Camí d'Itaca'. Cultura e deporte, opinión e deporte, política e deporte... non deberían ser incompatibles.

A min gústame que os futbolistas vaian máis alá dos típicos: "haremos todo lo posible para ganar", "no hay rival pequeño", "hemos dado todo en el campo"...

Só como curiosidade apuntar que parece que son os do F.C. Barcelona os que teñen máis conciencia política. Recordo cando España enteira se manifestaba contra a guerra de Irak. Este foi o único clube que se posicionou en contra desta guerra.Os seus xogadores saltaron ó campo do Camp Nou cunha gran pancarta e con camisetas a favor da paz.

Eu creo que a participación e a opinión política sempre é positiva, canto maior sexa a participación maior será a calidade da nosa democracia.

23 comentarios:

Anónimo dijo...

gracias per la solidaritat amb oleguer,

Miquel dijo...

Gràcies amiga Loli. Un petó des de Tarragona.

Anónimo dijo...

Moltes mercès des de Catalunya. Gràcies per dir les coses com són.

Anónimo dijo...

Loli,

Es una algria ver que no hay personas que no se dejan llevar por el pensamiento único de la ultraderecha española y defienden los valores democraticos. No podrás influenciar a Bono?

Vicent Garcia i Llorens dijo...

El problema que hi ha és que les veritats normalment fan mal, i Oleguer les diu com a punys.

Jo normalment dic una frase per explicar l'estat d'esta "democràcia": el convent no està per agranar, està per tombar sencer. El problema és que l'ultra dreta cavernícola està molt cómoda i el PSOE comulga amb ells en massa coses com per a tractar de tombar el convent.

Una forta abraçada als companys i companyes de Galiza des del País Valencià.

Vicent

gmatarma dijo...

Gracias a las personas como tu que apoyan la libertad de expresión, de poder decir lo que se piensa sin que esta especie de fascistas salten siempre a la yugular. Y además, Oleguer solo ha dicho lo que ya se ha publicado en otros muchos medios, la verdad aunque les duela.

Gracias desde Girona Loli. Mua!

Anónimo dijo...

Breve pero buen escrito.

Se puede compartir o no lo que dice Oleguer, pero está claro que su artículo no es una defensa de la violencia ni de la lucha armada, pues consiste básicamente en exponer el diferente trato dispensado por la justícia española a distintos criminales según su ideología o posición.

Visca Catalunya!

Anónimo dijo...

M'emocionen les teves paraules Loli.
Gràcies des de Banyoles (Girona)
Xavi

Joan dijo...

Gracies Loli, segur que l´Oleguer te el cor com un camió de gran lo que passa es que en aquest pais si un diu lo que a alguns no agrada o no els combe hi ha que " machacarlo hasta morir" Fora la extrema dreta !!!!!

Anónimo dijo...

Gràcies Loli. Hauries de ser tu la presidenta de la Generalitat, i no el Montilla

Anónimo dijo...

Loli,
Des de Catalunya una forta encaixada a tots els demòcrates de Galicia i mès forta encara a tots els tenen el mateix sentit de pais que molts catalans i que algun dia, potser coseguirem (entre tots) que aquest sentiment es transformi en un cami tranquil cap a la INDEPENDÈNCIA. GORA EUSKADI !
VISCA GALICIA! VISCA CATALUNYA!

Unknown dijo...

Moltes Gràcies!

Com es nota que vosaltres tampoc sou d'espanya... a Espanya aquestes coses no les entenen... tansols al cojito delosantos... k cada dia k obra la boca, provoca odi contra tots nosaltres.

Gràcies un altra cop!

Anónimo dijo...

El dret de opinar es legal i constitucional.

Els que no els agrada aquest dret, podrien anar a viure al illot Perejil per exemple, i obligar als micos a apendre el "cara al sol"

romanidemata dijo...

la justícia per fer política

Poder legislatiu, executiu, judicial, poder... El poder judicial que és atorgat, per la voluntat popular, mitjançant mutu acord pels representats polítics al "congreso de los diputados".

Escoltava a dir que "la guerra no s'ha acabat" que no s'utilitzen pistoles però s'utilitzen els poders... el judicial, exercint pressió sobre tota mena de lleis que el parlament legisli i com a arma de dissuasió ideològica. Lleis que en principi regulen el funcionament del sistema, però que hi ha jutges i fiscals d' una ideologia determinada que les deslegitimen, interpretant -les i fent la seva pròpia llei, tergiversant les que els representants electes han redactat.

També sentia a dir al ex fiscal en cap de l'audiència de Barcelona a propòsit dels judicis fets durant el franquisme que el regim actual s'està deslegitimant al no rehabilitar, mitjançat l'anul.lació de tots els judicis a resistents o a ciutadans represaliats d'aquell període, doncs els tribunals existents en l'època eren il.legals per haver-se constituït sense cap mena de garantia pels rebels, pels vencedors de la legitimitat democràtica vigent. La República.

Avui la que va ser la claudicació per part dels pares de la transició de no reclamar els greuges, que en la transició es va acceptar com a mal menor per poder tenir un sistema més acceptable, que el fins llavors existent la dictadura, ara acaba sent una rèmora que no té aturador, i l'exemple és de com jutges i fiscals fan servir els tribunals d'excepció polítics, l'audiència nacional, per allargar les condemnes a presos que ja han complert la pena imposada. El cas de la condemna per amenaces pels articles publicats en un periòdic que en un altre context, potser si es volgués filar molt més prim, sense furgar en sensibilitats, potser serien injuries.
Aquesta és lògica que utilitzen per fer pressió política , i què deixen de fer per a cassos generalitzats de corrupció.

El mateix poder incompleix les seves pròpies lleis. Aquesta democràcia és com un circ on els actors, les feres i el públic són en una espai on ningú sap on és, virtual, però que saps que existeix perquè se'n fan emissions televisades diàries, programades, per a distracció del personal.

Romaní de Mata

bloc Generació... Awol. http://blocs.mesvilaweb.cat/romanidemata

folguereta dijo...

Que mentre no hi hagi igualtat ni respecte democratic, la solidaritat entre les diferents nacions ha de ser vital.

SAlut i llibertat d'expressió!!

folguereta dijo...

Doncs res, que mentre no hi hagi llibertat d'expresió i un clar respecte democratic.... la solidaritat entre nosaltres ha de ser vital

Salut i república

Anónimo dijo...

Gracias, Loli, por dar tu valiente opinión en medio de los ataques de la españa casposa, bigotuda y decimonónica que ignora lo que es la libertad de pensamiento y expresión.

Una abraçada des de Sabadell

Anónimo dijo...

Gracies Loli, des de Toronto, Canada!!!

Gracies a persones com tu, les veritats son reconegudes.

Anónimo dijo...

hola loli,

com a catalana i filla d mare gallega, stic molt contenta de veure com per allà dalt també hi ha gent com tu i nosaltres!

apostant sempre x la llibertat d'expressió!!amunt Oleguer: seguirem fent camí cap a Ítaca!

merci per el suport!viska catalunya lliure! viska galiza!

Anónimo dijo...

El sentit profund de l´existència es la llibertat.
Gràcies estimada loli per les teves paraules de solidaritat amb l´oleguer en un moment en que fins i tot el president del barça (que va inaugurar l´estand d´israel a fitur) se n´ha desmarcat. Està bé que es tregui la careta aquest en laporta.

Enkil dijo...

Moltes gràcies desde terres catalanes! Visca Galiza!
Seguirem fent camí, i mai ningú tornarà a fer-nos callar! Llibertat per als nostres pobles!
Gràcies Loli i felicitats pel blog

Anónimo dijo...

Pues que quieres que te diga; creo que se están sacando los pies del tiesto. El contrato con Oleguer es un contrato de imagen, es puro marketing, y creo que tan legítimo es la actitud de Oleguer para opinar de lo que le venga en gana, como la decisión de Kelme de rescindir el contrato porque no quiere asociar su marca con determinadas posturas ideológicas. Es comprensible y normal, como dije, es una cuestión de marketing, y ver aquí caza de brujas, ataque a la libertad de expresión, me parece totalmente excesivo. ¿podría entender kelme que se ataca a su libertad de empresa, por el boicot que algunos promulgan? ¿Por qué este boicot es legítimo y no la barbaridad que se pretendió por parte de la derecha más reaccionaria al cava catalán?. Cada uno que compre lo que quiera. ¿Y si Jimenez Losantos, o el mamarracho del futbolista Salva anunciasen yogures o televisores? A mí me produciría rechazo, pero es legítimo que las empresas jueguen con su imagen como les venga en gana

Anónimo dijo...

Totalmente de acuerdo con "lagaitaenlacabeza".

No estoy de acuerdo con la decisión de Kelme, pero es legítima y lícita.